Nieuws.

Wat is het nut van flexibel zijn?

De flexibele arbeidsmarkt is groeiende. Maar flexibel zijn als ondernemer, zzp’er of werknemer in vaste dienst: wat heeft dat eigenlijk voor zin? In dit blog leg ik uit waarom iederéén baat heeft bij een flexibele mind-set.

Arbeidsvorm van de toekomst

Flexibel werken is (nog) niet voor iedereen. Jongeren zijn wel gewend aan een 0-uren contract, werken op freelance basis of detachering met een tijdelijk contract, zo merk ik in de praktijk. Maar ik ontmoet ook veel oudere werknemers voor wie het vaste contract heilig is. Helaas is dat nu eenmaal voor velen verleden tijd. Dus nemen we hun zorgen weg door zo’n flexibel contract tot in de puntjes uit te leggen.

Belangrijk, want we willen iedereen aan boord krijgen voor deze nieuwe manier van werken. Niet zonder reden, want de laatste decennia neemt de flexibilisering op de arbeidsmarkt steeds verder toe. Naar mijn mening is flexibel werknemerschap dan ook dé arbeidsvorm van de toekomst.

Flexibele mind-set: een must

Naast een administratief aspect zoals de contractvorm, vereist flexibel werknemerschap meer dan dat. De groeiende vraag naar flexibiliteit vraagt om aangepaste wettelijke regels, maar even zo belangrijk zijn verfrissende, moderne persoonskenmerken. Oftewel: een flexibele mind-set wordt steeds meer een must. Maar hoe ziet dat er uit in de praktijk?

Wees multifunctioneel

Eén van de persoonskenmerken die mijns inziens belangrijk worden op het flexibele werkterrein is van aanpakken weten. Heb je even weinig te doen, pak dan andere werkzaamheden op. Of dat nou op, onder of boven jouw niveau is, moet eigenlijk niets uitmaken. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten, maar je moet nooit denken: ,,Hier ben ik niet voor ingehuurd.’’ Wees multifunctioneel en laat zien dat je weet wat hard werken is. Je weet nooit welke nieuwe klussen en klanten er zo op je pad komen.

Pak je verantwoordelijkheid

Daarnaast heeft eigen verantwoordelijkheid een grote rol in het flexibele arbeidslandschap. Een werkgever moet er van uit kunnen gaan dat jij je op een thuiswerkdag niet enkel bezig houdt met Netflix, de was en online shoppen. Heb je een onbeperkt aantal vakantiedagen? Te gek, maar realiseer je goed wanneer je die wel of niet op kunt nemen. Als ondernemer houd je altijd rekening met de risico’s die er aan de flexibiliteit verbonden zijn. Gaat het financieel even iets minder, dan zorg je op een andere manier voor een basisinkomen. Een voorbeeld uit mijn eigen carrière:

Zeven jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen. Een spannende stap, maar helaas merkte ik al snel dat de groei van mijn beginnende bedrijf stagneerde. Een half jaar later stond ik weer ‘buiten’, op de reguliere arbeidsmarkt op zoek naar een nieuwe baan. Ik realiseerde mij dat ik ook in die in-between-jobs periode geld moest verdienen.

Dus ging ik tijdelijk, zij het onder mijn niveau, aan de slag als koerier. Niet met de intentie om dit voor langere tijd te doen, maar zo kwamen er wél centen binnen. Ik pakte alles aan, en ik deed het met een glimlach. Al snel werd opgemerkt dat ik meer potentie had. Het overnemen van de coördinatie aldaar is er nooit van gekomen, want ik had al na drie weken een andere baan.

Daar op terugkijkend heeft die periode mij geleerd hoe belangrijk verantwoordelijkheidsgevoel (ik moest mijzelf onderhouden, dus aan het werk!) en aanpakken (ik deed al het werk dat ik kon krijgen, ook al was het onder mijn niveau) zijn in je carrière. Inmiddels vele jaren verder, behoud ik als managing director bij Pay2day nog altijd diezelfde mentaliteit. Gaat de telefoon, dan pak ik hem op. Is een collega ziek? Ik neem haar of zijn taken gerust een dagje over.

Blijf nieuwsgierig

Nog een laatste niet te missen karaktereigenschap voor een flexibele arbeidskracht is nieuwsgierig zijn. Blijf leren. Van je collega’s, tijdens een workshop of middels een cursus in eigen tijd. Paul van Liempt omschrijft dat mooi in dit artikel voor RTL Z, waarbij ook hij erop wijst dat werkgevers meer dan ooit zoeken naar veerkracht, nieuwsgierigheid en leervermogen.

,,Wie weerbaar is en bereid om aan permanente educatie te doen, kan van de ene in de andere baan rollen. Een flexibele geest doet wonderen. Kennis van nu kan morgen achterhaald zijn, dus ontwikkel jezelf tot iemand die vragen van morgen kan oplossen. Ben je flexibel als beton, of bereid jezelf steeds opnieuw uit te vinden?’’

Optimale werkhouding

Leergierig zijn, van aanpakken weten, werken met een glimlach en enthousiasme én eigen verantwoordelijkheid nemen. Het zijn eigenschappen waar een baas blij van wordt. Maar geloof me, of je nu een starter, dertiger in dienst, eigen baas, freelancer of bijna pensionado bent: ik ben er van overtuigd dat je met deze flexibele mind-set sowieso meer plezier en succes in je werk behaalt. Best nuttig toch, dat flexibel zijn?

Meer nieuws ...