Nieuws.

De Wab en wat er verandert

De Wab is erdoor. De wat? De Wet Arbeidsmarkt in Balans is vorige week door de Eerste Kamer aangenomen. Met die wet probeert minister Koolmees van Sociale Zaken flexwerk te ontmoedigen. Vast werk wordt wat losser door de regels voor ontslag iets te versoepelen en flexwerk wordt wat vaster.

Is dat nodig dan? Nee, natuurlijk niet. Flexwerk is een zegen voor bedrijven en werknemers die daar voor kiezen. Geloof me, op de huidige arbeidsmarkt is zo’n enorme vraag naar personeel dat flexwerk een bewuste keuze is.

Maar goed. De nieuwe arbeidswet ligt er. De grootste verandering is dat de werknemer die via een payrollbedrijf gaat werken voortaan onder de cao van het bedrijf valt. Dat maakt het snel inzetten van flexwerkers complexer en vaak ook duurder.

De Wab was natuurlijk gewoon niet nodig geweest als er veel strenger gecontroleerd was op de cowboys in de markt, die een loopje nemen met arbeidsvoorwaarden, premies en rechten. Eerlijk is eerlijk, in de payroll-wereld zitten partijen die teruggefloten moesten worden. Je kunt zeggen dat de zelfregulering in de sector onvoldoende heeft gewerkt. En vanuit die optiek steun ik de Wab van harte.

Tegelijkertijd zitten we nu met een wet die de realiteit in de huidige arbeidsmarkt wil reguleren. Terwijl honderdduizenden mensen niet anders wíllen dan flexwerk en de bijhorende flexibiliteit voor hun privéleven. Zij gaan dat niet opgeven omdat er obstakels worden opgeworpen.

Wat er gaat gebeuren? Misschien gaan nog meer flexwerkers straks als zzp’er door het leven. Ik verwacht dat veel payroll-flexwerk wordt omgezet in uitzendwerk – want dan gelden weer andere regels. Dus hetzelfde werk met de dezelfde mensen maar met andere voorwaarden. Ook daar is Pay2day natuurlijk op voorbereid; we zijn niet voor niets sinds jaar en dag aangesloten bij uitzendbrancheorganisatie NBBU. Wij staan voor goed werkgeverschap, via welke constructie dan ook.

De Wab gaat 1 januari 2020 in. Natuurlijk leidt de nieuwe wet tot veel vragen bij werknemers en werkgevers. Meer weten; bel Werk & Bedrijf BV. (073-6892325)

Tekst: Rob Stelte heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''

Meer nieuws ...